Muzika

Mi puštamo ono što vi volite!
Radio S

Generacija 5

Biografija

generacija5.jpg

Grupa je osnovana u Beogradu sredinom 1977. godine. Prvu postavu su činili klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović Krle i basista Dušan Petrović. Na prvim singlovima iz 1978. i 1979. godine grupa je svirala hard rok sa uticajem džez roka, a sa dolaskom novog pevača Gorana Miloševića, rođenog brata poznate pevačice Slađane Milošević, postepeno su se okrenuli komercijalnijem zvuku. Na jesen 1979. godine objavili su i treći singl sa kojeg se izdvaja njihov najveći hit Ti samo budi dovoljno daleko. Prvi zapaženiji nastup imali su na festivalu u Opatiji 1979. godine, gde su nagrađeni za najbolje korišćenje folklornih motiva. Prva ploča Generacija 5 izašla je 1980. godine, a druga Dubler dve godine kasnije. Iz ovog perioda ostali su hitovi Dolazim za pet minuta, Ti i ja, Dubler itd. Njihova muzika je korišćena u filmu Zorana Čalića Došlo doba da se ljubav proba iz 1980. godine. Grupa je prestala sa radom 1982. godine.

Tokom pauze muzički najaktivniji ostao je klavijaturista Dragan Ilić. Radio je u PGP RTB i sarađivao sa poznatim muzičarima poput Željka Bebeka i Slađane Milošević. Komponovao je pesmu Za milion godina u okviru YU rok misije. Dobio je više muzičkih nagrada. Milošević je neko vreme bio u grupi Mama Co Co, Jovanović je radio kao studijski muzičar a Petrović i Đorđević su se odselili u SAD.

Od 1992.

Deset godina kasnije grupa je obnovila rad. Novu postavu su činili, pored Ilića i Jovanovića, basista Miloš Stojisavljević Cajger (koji je prethodno krajem 70-ih jedno vreme menjao Petrovića), bubnjar Zoran Radovanović Baki i pevač i glumac Đorđe David Nikolić. Godine 1994. objavili su kompilacijski album na kojem se nalazila i nova pesma Najjači ostaju sa kojom su doživeli veliki uspeh. Ova kompilacija, zajedno sa kocertnim albumom Unplugged & Live vratila ih je u žižu interesovanja tadašnje srpske rok scene. Povratnički album Svet je tvoj izašao je 1997. godine, sa hitovima kao što su Ritam dodira, Šta ćemo sad nas dvoje, Povedi me u noć i Nosi je košava. Đorđe David je napustio grupu 2000. godine i posvetio se samostalnoj karijeri, a novi pevač postao je Dragan Panjak. Te godine objavili su kompilaciju balada Pomoli se još jednom, a naslovna pesma bile je i jedina koju je Panjak snimio sa grupom. Na poslednjem studijskom albumu Energija iz 2006. godine pevač je bio Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak.

Slušajte nas