Muzika

Mi puštamo ono što vi volite!
Radio S

Ray Charles

Biografija

Ray_charles_swag.jpg

 

Ray Charles bilo je umetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona (23. septembra, 1930.- 10. juna, 2004.), legendarnog američkog crnačkog muzičara. Bio je američki pionir klavira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pesme "America the Beautiful" nazivaju klasikom, kao i čoveka koji je izvodio.

Frank Sinatra zvao ga je "jedinim pravim genijem u show biznisu", a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

Rodio se u gradu Albanyu, država Georgia u SAD-u. Roditelji su mu bili Bailey i Aretha Robinson. Otac je napustio porodicu vrlo rano. Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi. Ubrzo nakon toga počeo je da slepi, a sa samo sedam godina potpuno je oslepeo. Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, no glasine kruže da je to posledica glaukoma. Pohađao je Floridsku školu za gluve i slepe u mestu St. Augustin. Nakon tog iskustva, počinje da živi samostalno. Nadaren za muziku, svirao je klavir. Majka i otac mu umiru. 17 godina bio je teški ovisnik o heroinu. Uhapšen je tri puta, ali nije bio u zatvoru nakon uspešnog odvikavanja. Kažnjen je godinom dana uslovne kazne 1966. godine. Snimio je mnogo ploča i mnogo hitova. Poznata je pesma „Hit the road Jack.“ Žestoki protivnik rasizma i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike, otkazao je koncert 1961. zbog toga što su u dvorani bile podeljene stolice na rasnoj osnovi. Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo. Ipak sa sedam različitih žena začeo je 12-ero dece, a nadživelo ga je 21 unuče i petoro praunučadi. U 73. godini umro je od bolesti jetre na Beverly Hillsu.

Slušajte nas